Половин милион служители стачкуваха във Великобритания в сряда, за по-високи заплати,

...
Половин милион служители стачкуваха във Великобритания в сряда, за по-високи заплати,
Коментари Харесай

Половин милион служители стачкуваха във Великобритания

Половин милион служители  стачкуваха във Англия в сряда, за по-високи заплати, заяви " Евронюз ". Сред тях са учители, държавни чиновници и транспортни служащи. 

Само на митинга в столицата Лондон са взели участие хиляди. 

Това е най-масовият сходен митинг в страната за повече от десетилетие. Стачните дейности затвориха учебни заведения и доведоха до транспортен безпорядък.

Европа се бори с рецесия на разноските за живот и последните стачки идват ден, откакто  засилвайки натиска върху френското държавно управление по отношение на проектите за пенсионна промяна.

Британската работническа организация Trades Union Congress (TUC) го назова " най-големият протестен ден от 2011 година насам ". Учителите и машинистите бяха измежду последните групи, които действаха, както и чиновници на граничните сили във въздушните и морските пристанища на Обединеното кралство.

Англия стана очевидец на месеци на стачки на десетки хиляди служащи -  сред които пощенски личен състав, юристи, медицински сестри и чиновници в бранша на търговията на дребно - до момента в който инфлацията в Обединеното кралство надвиши 11 %, най-високото равнище от повече от 40 години.
 Стачка блокира Англия
Стачка блокира Англия

Протестират чиновници от държавния бранш

" Нищо не би ми доставило по-голямо наслаждение от това да размахам вълшебна пръчица и всички вие да платите доста повече на чиновниците в публичното опазване на здравето в понеделник. Важна част от това да овладеем инфлацията и да я понижим на половина, е да се уверим, че държавното управление носи отговорност за вземането на заеми. "

Последните публични данни демонстрират, че 1,6 милиона работни дни са били изгубени от юни до ноември предходната година заради стачки. Това е връх за шест месеца от повече от три десетилетия, съгласно Службата за национална статистика (ONS).

Общо 467 000 работни дни са били изгубени заради овакантяване единствено през ноември, най-високото равнище от 2011 година, добави ONS.
 ЖП служащите във Англия започнаха 2023 година с едноседмична стачка
ЖП служащите във Англия започнаха 2023 година с едноседмична стачка

Тя ще продължи до 8 януари

Наред със стачките синдикатите също провеждат манифестации в цялата страна против проектите на държавното управление да одобри закони против стачните дейности в обществения бранш.

Генералният секретар на TUC Пол Новак сподели, че н ационалните митинги ще упорстват " правото на стачка е съществена английска независимост ".

Сунак показа проектозакон, който изисква някои служащи на първа линия да поддържат минимално равнище на обслужване по време на стачки.

Премиерът отбрани проектите като " рационални " и в сходство с други европейски страни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР